De Rotterdamse rechtbank heeft bepaald dat de politie mag inloggen op het Telegram-account van een verdachte.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij phishingaanvallen, waarmee via internetbankieren geld werd gestolen van klanten van de Rabobank, ING en Vodafone. De slachtoffers werden via sms’jes overgehaald om in te loggen op een nepwebsite. Zodoende kreeg de verdachte de gegevens in handen.

Na onderzoek heeft de politie een inval gedaan en de woning van de man doorzocht. Hierbij werd een beveiligde telefoon gevonden. Het OM wil via de webversie van Telegram proberen in te loggen in het toestel om de chatgeschiedenis uit te lezen. De rechter heeft nu bepaald dat dit mag.

Volgens de rechter is het aannemelijk dat de verdachte de telefoon heeft gebruikt en onder meer via Telegram berichten heeft verstuurd. Het bedrijf (Telegram) zelf werkt niet mee aan het verstrekken van gegevens van gebruikers.

Privacy staat hoog in het vaandel van Telegram en het is een raadsel of het justitie gaat lukken om in te loggen. Als het wel lukt dan mag de informatie gebruikt worden in de rechtszaak tegen de verdachte.