OM: Politieagent heeft verdachte onterecht laten bijten door politiehond bij aanhouding in bar

Een politieagent uit de eenheid Den Haag heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) een verdachte zonder reden door een politiehond laten bijten. Later is hij ook nog expres op de wond van de man gaan staan.

Op 1 januari 2018 is de politie naar aanleiding van een melding over een ruzie bij een bar ter plaatse gegaan voor onderzoek. De 38-jarige agent gaat als eerste naar binnen en verklaarde dat de verdachte niet wilde meewerken. De man zou op hem zijn afgekomen en daarbij zijn hand naar zijn jaszak of een tasje hebben gebracht. Daarop heeft de agent hem, naar eigen zeggen, met het schild omver geduwd.

Na onderzoek bleek dat de bewakingscamera’s in de bar een compleet ander beeld geven. De verdachte werkte volledig mee en volgde alle instructies van de agent op. Op geen enkel moment is te zijn dat hij mogelijk iets wil pakken, hij houdt zijn handen in de lucht. Er is geen enkel teken van verzet, aldus het OM.

Nadat het slachtoffer omver werd geduwd kwamen twee agenten binnen met een politiehond. Eén van de agenten heeft de hond vervolgens op aanwijzing van de 38-jarige agent ingezet tegen de verdachte. Dit zonder waarschuwing, wat wel volgens de wet moet. De klant wordt vervolgens gebeten door de hond en raakt gewond.

Op de binnenplaats ging het opnieuw mis toen de agent besloot om op de wond van de verdachte te gaan staan terwijl hij wacht op een ambulance. Tegen de agent is nu een werkstraf, voorwaardelijk celstraf en beroepsverbod van vijf jaar geëist. Tegen de andere agenten zijn werkstraffen geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak.