OM: Politieagenten die man op straat hebben doodgeschoten handelden uit noodweer

De politieagenten die in Den Haag een man hebben doodgeschoten handelden uit noodweer.

Dat blijkt na onderzoek van de Rijksrecherche. Op 17 november 2020 kwamen twee agenten na een melding naar de Carelshavenstraat. Vrijwel direct kwam een 36-jarige Hagenaar met een vleesmes in zijn handen richting de politie. De agenten riepen: ‘Laat dat mes vallen!’, maar de man gaf daaraan geen gehoor. Daarop spoot de eerste agent met pepperspray in de richting van de man. De verdachte bleef richting de agenten lopen. Vervolgens loste één van de agenten een waarschuwingsschot maar ook dat bleek niet te helpen.

De verdachte ging steeds sneller richting de tweede agent en hield het vleesmes op borsthoogte. De agent week achteruit, probeerde tussen de geparkeerde auto’s door weg te komen, maar kwam daarbij ten val. Toen de man met het vleesmes op enkele meters afstand was en nog altijd naar de tweede agent toe rende, schoot deze uit zelfverdediging. De man viel op de agent, maar was door het schotwond zwaargewond geraakt. De agenten zetten daarop de reanimatie in en belden een ambulance. Diezelfde dag overleed de man in het ziekenhuis.

Op basis van het Rijksrecherche-onderzoek concludeert de officier van justitie dat de agenten terecht een beroep hebben gedaan op noodweer. De situatie was voor hen zo gevaarlijk dat schieten op de gewapende man gerechtvaardigd was. De officier heeft het onderzoek gesloten en de zaak tegen de agenten geseponeerd. De familie van de overleden man en de agenten zijn hierover geïnformeerd.