Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen GeenStijl nadat ze woensdag een fotomontage plaatsten op GeenStijl.nl van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Het gaat om de foto van de ontvoerde en vermoorde Amerikaanse journalist James Foley. Op het hoofd van Foley hebben ze bij GeenStijl het hoofd van de burgemeester van Den Haag geplakt.

Het OM heeft GeenStijl per mail laten weten: “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in ons land en journalisten hebben een bijzondere positie in onze rechtsstaat. Er zijn echter grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en de vraag is of hier door de journalist een strafrechtelijke grens is overschreden.”

Het OM heeft op hun website het volgende geplaatst: “De hoofdofficier van justitie van het parket Den Haag heeft kennis genomen van de schokkende foto’s op de website Geen Stijl.nl. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in ons land en journalisten hebben een bijzondere positie in onze rechtsstaat. Er zijn echter grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en de vraag is of hier door de journalist een strafrechtelijke grens is overschreden. Het OM heeft derhalve besloten om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek op grond van bedreiging van een bestuurder. Het onderzoek is inmiddels gestart. Het is niet aan te geven hoe lang dit gaat duren. Zodra meer mededelingen kunnen worden gedaan, komt het OM Den Haag hiermee actief naar buiten.”