© Twitter

OM start onderzoek poging doodslag door agent die gericht schoot bij boerenprotest

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek gestart inzake poging tot doodslag door een schietende agent bij de boerenprotest op de A32.

Dat heeft een woordvoerder van het OM bekendgemaakt. De agent in kwestie heeft op 5 juli zijn vuurwapen op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag. De politieagent heeft gericht geschoten tijdens een incident onderaan de oprit van de A32 bij Heerenveen.

De officier van justitie heeft de beslissing om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen genomen op basis van het afgeronde feitenonderzoek door de Rijksrecherche. In de kern is dat een onderzoek naar de vraag of het gebruik van geweld conform de regels in de ambtsinstructie, voor onder meer politieagenten, heeft plaatsgevonden.

Uit het onderzoek blijkt dat de agent gericht heeft geschoten. Het OM is op basis hiervan van oordeel dat deze politieagent ten onrechte gericht op de 16-jarige jongen in de trekker heeft geschoten. Van direct gevaar voor het leven van de agent of dat van anderen was op dat moment geen sprake. Het OM kan niet vooruitlopen op het strafrechtelijk onderzoek. Het is nog niet te zeggen wanneer dat onderzoek is afgerond.