ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

OM: Taghi en advocaat op beelden te zien bij geheime doortrapte communicatie ontsnapping EBI

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beelden getoond van de geheime communicatie tussen Ridouan Taghi en zijn advocaat en neef Youssef T..

Het OM liet vandaag in een twintig minuten durende presentatie zien hoe Taghi communiceerde met zijn neef. Dit ging volgens de officier op een doortrapte wijze. Op beelden is te zien hoe de twee notities maakten en omhoog hielden naar elkaar. Ook maakten ze volgens het Om gebaren, zoals van een pistool of schietgebaren. T. hield ook regelmatig zijn iPad omhoog om Taghi berichten te laten lezen.

De beelden zijn alleen tijdens de rechtszaak vandaag getoond. Er zijn (nog) geen fragmenten vrijgegeven. Volgens het OM ging de communicatie over een gewelddadige uitbraak uit de gevangenis. Eén van de besproken scenario’s zou een aanval op de EBI in Vught zijn. Advocaat Youssef T. zou dat plan een te groot risico hebben gevonden. Op een notitie stond het volgende: ‘Ik wil me niet bemoeien maar de pro’s moeten echte pro’s zijn. Echte navy’s, niet gasten die overval plegen. Anders beter ff wachten.’

Justitie startte in 2020 al een onderzoek na een tip over een mogelijke gewelddadige uitbraak. Twee zonen van Taghi zouden volgens de officier van justitie met een Italiaanse maffiabaas hebben gesproken over een aanslag op de EBI met zware vuurwapens en explosieven. Tijdens het onderzoek kwam neef en advocaat Youssef T. in beeld als vermoedelijke schakel tussen Ridouan Taghi en de buitenwereld. Eind oktober werd hij tijdens een bezoek in de EBI aangehouden.

De verdachte advocaat was vandaag zelf niet aanwezig bij de zitting. Ridouan Taghi is ook verdachte maar wordt vooralsnog niet vervolgd. Volgens de officier van justitie weigert hij mee te werken aan het verhoor rond de mogelijke uitbraak en de verdenkingen tegen zijn advocaat en neef Youssef T.. De zaak wordt volgende week weer voortgezet.