verbod motorclub bandidos, om bandidos mc verbod, verbod justitie bandidos
© bandidos mc (Bandidos mc) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

OM wil ‘einde aanwezigheid’ motorclub Bandidos MC middels verbod

Het Openbaar Ministerie (OM) wil motorclub Bandidos verbieden. Het civiel verbod zou voor zowel de internationale als de Nederlandse afdeling gelden. Het OM wil voor eens en voor altijd een einde aan de aanwezigheid van Bandidos MC in Nederland.

Volgens het OM is de werkzaamheid van de motorclub in strijd met de openbare orde. Sinds Bandidos MC zich in maart 2014 in Nederland heeft gevestigd zijn er strafrechtelijke onderzoeken gestart naar de clubleden. Het OM richt zich met het verzoek ook op het wereldwijde samenwerkingsverband van de Bandidos MC. Dat is noodzakelijk om te verzekeren dat de activiteiten van alle, ook buitenlandse, Bandidos in Nederland verboden worden.

Leden van Bandidos MC worden door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk gehouden voor het plegen van gewelddadige en andere ernstig strafbare feiten, zoals handel in drugs, wapenbezit, intimidatie en afpersing. Alleen strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden tegen individuele leden is niet genoeg vindt het OM. Er is volgens justitie geen sprake van losse incidenten, maar van een cultuur van wetteloosheid. Dat maakt een verbod noodzakelijk, aldus het OM.

Of een verbod ook daadwerkelijk gaat lukken valt nog te bezien. Eerdere pogingen van het Openbaar Ministerie (OM) om een chapter van de Hells Angels te verbieden, strandden bij de Hoge Raad. De juridische strijd rondom het verbod op Bandidos MC gaat waarschijnlijk nog jaren duren.