© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Onderzoek naar beveiliging misdaadjournalist Peter R. de Vries overgenomen door OVV

Het onderzoek naar de beveiliging van de geliquideerde misdaadjournalist Peter R. de Vries wordt overgenomen door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV).

Dat meldt demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. De beslissing is genomen omdat de advocaten van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B en familieleden van De Vries twijfelden aan de onpartijdigheid van voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra. Na gesprekken met de betrokkenen en deskundigen heeft Grapperhaus besloten om het onderzoek uit te laten voeren door de OVV.

De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. D Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moord daarmee te maken heeft is nog niet bekend en zal uit onderzoek moeten blijken.

In verband met de liquidatie zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de 21-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’. Een mogelijke opdrachtgever voor de liquidatie van de bekendste misdaadjournalist van Nederland is voor zover bekend nog niet in beeld.