Het hooggerechtshof van Maleisië heeft bepaald dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van de Nederlandse Ivana Smit opnieuw moet worden onderzocht.

Ivana Smit werd in december 2017 dood aangetroffen in de Kuala Lumpur. Het model overleed na een val van een appartementencomplex. Afgelopen maart oordeelde een rechter dat er geen aanleiding was om het onderzoek rond haar dood te heropenen. Er zou geen bewijs zijn voor betrokkenheid van derden.

De nabestaanden zijn tegen deze beslissing in hoger beroep gegaan. De hooggerechtshof heeft de familie nu in het gelijk gesteld en geoordeeld dat het onderzoek naar de doodsoorzaak moet worden heropend. Volgens de rechter is de dood van de 18-jarige Smit het gevolg van ‘daden door derden’.

De nabestaanden van Smit zijn ervan overtuigd dat het Amerikaans echtpaar Alexander en Luna Johnson iets te maken heeft met haar dood. De jonge vrouw viel van hun balkon op de twintigste verdieping, nadat ze de hele nacht samen hadden gefeest. Wat er precies is voorgevallen die dag is nog steeds een raadsel.