Onderzoek naar vermogen van de Hakkelaar levert helemaal niets op

Justitie heeft in de zoektocht naar het vermogen van Johan V., alias de Hakkelaar, de handdoek in de ring moeten gooien. Want het onderzoek is zoals het nu lijkt zonder resultaat gebleven. Derhalve ziet het Openbaar Ministerie (OM) af van strafvervolging wegens witwassen.

De Hakkelaar is in 1998 onherroepelijk veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst heeft geprobeerd een inschatting te maken van wat de Hakkelaar mogelijk verdiend zou hebben met hasjtransporten. Daaruit kwam een bedrag naar voren van ruim € 123.000.000,-. Daarvoor kreeg V. een naheffing. Vanaf maart 2000 is hij een jaar lang gegijzeld geweest, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en/of vermogen. Bovendien loste de Hakkelaar geen cent van zijn belastingschuld af.

In het onderzoek naar het vermogen van V. vielen de FIOD en de politie vorig jaar oktober verschillende woningen en bedrijven binnen. De Hakkelaar werd aangehouden en zat ruim 6 weken in voorlopige hechtenis.

Bij doorzoeking van een woning van een zoon van de Hakkelaar werd beslag gelegd op 5000 XTC pillen, een klein hoeveelheid MDMA en een zogenaamde tabletteermachine die gebruikt wordt voor de productie van synthetische drugs. Hij is inmiddels door de rechtbank in Haarlem hiervoor veroordeeld en wacht nu op de behandeling van zijn hoger beroepszaak.

Bij een broer van de Hakkelaar werd een hoeveelheid softdrugs en een wapen in zijn woning gevonden. Het Openbaar Ministerie zal nog een vervolgbeslissing hierover moeten nemen.

Maar de man waar het allemaal om te doen was, Johan V. alias de Hakkelaar, zal niet worden vervolgd. Volgens justitie is er gewoon onvoldoende bewijs om een strafzaak voort te zetten.

Bron: OM