Wéér een onschuldige gedood bij liquidatie in Amsterdam (UPDATE 4)

In de nacht van dinsdag op woensdag is bij een liquidatie op de De Clerqstraat in Amsterdam-West een man om het leven gekomen. Mogelijk gaat het hier om de zoveelste onschuldige slachtoffer bij een liquidatie of een poging daartoe.

Nieuwe Revu meldt dat het slachtoffer niet het beoogd doelwit was en toevallig is geraakt door een verdwaalde kogel. Dit vertellen bezoekers van shisha-café ‘Village’ in dezelfde straat aan het tijdschrift.

De schutters zouden in de shisha-café op zoek zijn geweest naar hun doelwit. In het café liepen ze naar een specifieke tafeltje en vroegen om een persoon die kort geleden vertrokken was. Van achter in het café opende iemand het vuur op de twee gewapende mannen. Daarop raakten ze in paniek en zijn ze al schietend het café uit gevlucht.

Het slachtoffer zou op dat moment in zijn auto hebben gezeten bij de stoplicht en uit zijn gestapt vanwege alle herrie. Op dat moment zou hij door een rondvliegende kogel dodelijk zijn geraakt. Ook een passerende tram en een gebouw moesten het ontgelden en werden geraakt door kogels.

Als dit verhaal klopt dan is dit de zoveelste onschuldige slachtoffer bij een liquidatie of een poging daartoe. Vorig jaar werd de 30-jarige Stefan Eggermont na een persoonsverwisseling doodgeschoten in zijn auto. In Amsterdam Osdorp werd op 28 januari 2015 een 37-jarige Ghanees doodgeschoten. Ook bij hem lijkt er sprake van een persoonsverwisseling. Bij de schietpartij in café De Zon werd niemand gedood maar werden wel een aantal onschuldige personen geraakt door rondvliegende kogels uit een AK-47.

(UPDATE)

De politie heeft bekendgemaakt dat het slachtoffer een 25-jarige man uit Zaandam is. Hij is een bekende van de politie. Of hij onschuldig was en per ongeluk is geraakt door een verdwaalde kogel is vooralsnog niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

(UPDATE 2)

De politie noemt het scenario van een onschuldig slachtoffer niet erg aannemelijk. Waar ze dat op baseren is niet bekend. Alleen het feit dat de bijrijder zich niet heeft gemeld maakt het slachtoffer nog niet het beoogd doelwit. De bijrijder kan vele redenen hebben om zich niet te melden bij de politie.

(UPDATE 3)

De politie heeft een foto vrijgegeven van de schutters.

(UPDATE 4)

Moordatlas meldt dat het slachtoffer de 25-jarige Youssef El Kahtaoui uit Zaandam is. De gevluchte bijrijder heeft zich gemeld bij de politie.