© Pexels

Onschuldige man die 400 jaar cel kreeg in bizarre zaak na 34 jaar vrijgelaten

Een Amerikaan die van de rechtbank een gevangenisstraf van 400 jaar kreeg blijkt na 34 jaar in de cel onschuldig te hebben vastgezeten.

De 57-jarige Sidney Holmes werd in 1988 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval. Volgens de aanklagers zou hij de chauffeur zijn geweest van twee gewapende criminelen. Ze sloegen toe bij een tankstation en hebben een man en vrouw beroofd. Na onderzoek heeft de politie Holmes aangehouden en vastgezet. 

De aanklagers besloten een bizar hoge straf te eisen omdat de verdachte in hun ogen niet meewerkte en de namen van zijn mededaders niet wilde noemen. Tijdens de rechtszaak werd maar liefst 825 jaar cel geëist. De rechter vond dat echter iets te hoog en besloot slechts 400 jaar op te leggen voor de overval. Ondanks het feit dat de Holmes een alibi had en er geen enkel fysiek bewijs was voor zijn betrokkenheid werd hij alsnog door de jury schuldig bevonden. 

In 2020 begon de non-profitorganisatie Innocence Project of Florida een nieuw onderzoek naar de overval. Dit bracht de zaak aan het rollen en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de man op vrije voeten gesteld. Alle betrokkenen zoals de agenten in deze zaak zijn geschokt dat Holmes zo’n bizar hoge straf heeft gekregen voor een misdrijf waarbij geen gewonden zijn gevallen.