pgp telefoons gekraakt, pgp gekraakt politie, pgp liquidatie diemen, pjotr liquidatie rechtszaak

Ontsleutelde PGP-berichten leveren ‘essentieel bewijs’ inzake liquidaties

De ontsleutelde PGP-berichten die het Openbaar Ministerie (OM) in handen heeft hebben ‘essentieel bewijsmateriaal’ opgeleverd in meerdere strafrechtelijke onderzoeken inzake liquidaties, grootschalige drugshandel en afpersing.

Dat meldt EénVandaag. Het bewijsmateriaal is afkomstig van een gekraakte server van het bedrijf Ennetcom, dat PGP-telefoons verkocht. De toestellen zijn tussen 2011 en 2016 verkocht tot het onderzoek naar het bedrijf werd gestart. Het onderzoeksteam heeft naar eigen zeggen 3,6 miljoen ontsleutelde berichten in handen. Op basis van die berichten zijn er aanhoudingen verricht. De data zou van pas kunnen komen bij zeker honderd onderzoeken.

Begin mei deed de politie ook een inval bij een andere aanbieder van PGP-telefoons. Bij die actie werden vier verdachten aangehouden. Daarnaast zijn onder meer luxe auto’s aangetroffen en is twee miljoen euro cash in beslag genomen. Ook in dit onderzoek is er volgens justitie belangrijke data veilig gesteld en zijn ze druk bezig met het ontsleutelen van de informatie.