© Pexels

Onverwachte wending in zaak tegen zoon president Biden: rechter maakt bezwaar tegen deal

Een rechter in de Verenigde Staten heeft verhinderd dat Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden, vandaag zou kunnen schikken in een belastingontduikingszaak. Deze onverwachte wending in de politiek gevoelige kwestie heeft de Amerikaanse media verrast.

Oorspronkelijk was het plan dat de 53-jarige Biden vandaag schuld zou bekennen inzake belastingfraude, in ruil voor mogelijk strafvermindering. Echter, de zogenaamde “plea deal” ging niet door omdat de rechter bezwaar maakte.

De rechter eiste dat de verdediging en het openbaar ministerie opnieuw om de tafel gingen om de voorwaarden van de deal helder te krijgen en om de gedeeltelijke immuniteit die aan de jongere Biden was geboden te beperken. De rechter vond de voorgestelde tegemoetkomingen te breed en vaag geformuleerd. Na een drie uur durende zitting verklaarde Biden uiteindelijk dat hij onschuldig is aan zowel belastingontduiking als wapenbezit.

Volgens The New York Times kan de presidentszoon deze verklaring weer intrekken als er een nieuwe schikkingsdeal komt waar de rechter wel groen licht voor geeft. Biden en zijn team wilden voorkomen dat hij nu schuld zou bekennen zonder de garantie van strafvermindering.

Wat oorspronkelijk als een routinezitting werd verwacht, veranderde in een urenlange behandeling die veel verwarring veroorzaakte. Het ene moment leek de deal van de baan, terwijl het volgende moment er toch nog een schikking leek te komen. Uiteindelijk is de zaak voorlopig uitgesteld.