‘Opa Hassan’ begraven in Moskou

De beruchte Russische godfather Aslan Usoyan is in een zwaar bewaakte ceremonie begraven in Moskou. Hij zou in Georgië worden begraven maar het vliegtuig met zijn stoffelijk overschot mocht, naar verluidt,  niet landen.

De Russische ‘dief van de wet’ beter bekend als ‘Opa Hassan’ werd onlangs op klaarlichte dag doodgeschoten door een scherpschutter midden in het centrum van Moskou. Ondanks eerdere geruchten dat hij in zijn buik zou zijn geschoten, komen er nu berichten dat de scherpschutter Usoyan een nekschot gaf wat hem letterlijk en figuurlijk nekte.

Zijn familie had liever gewild dat ‘Opa Hassan’ in zijn geboortestad Tblisi in Georgië begraven zou worden. Maar Georgische ambtenaren weigerde het vliegtuig met zijn lichaam te laten landen en dus keerde het toestel terug naar Moskou.

Journalisten waren niet welkom bij de begrafenis en beveiligingspersoneel barricadeerde de hoofdingang. Politieagenten stonden op een afstand om alle rouwenden op te nemen/vast te leggen. Zoals justitie/politie/recherche vaker doen als er een ‘grote’ crimineel begraven wordt. Enkele honderden mensen hebben de ceremonie bijgewoond.

‘Opa Hassan’ was het hoofd van een grote, machtige en invloedrijke criminele organisatie van Rusland en één van de laatste ‘dieven van de wet’ die tijdens de val van het Sovjet-Unie hun kans pakte en een groot crimineel imperium opbouwden. Usoyan heeft in totaal vier keer vastgezeten de laatste keer was in 2010.

‘Opa Hassan’ werd gezien als een godfather in de stijl van ‘Don Corleone’. ‘Het was algemeen bekend dat Hassan zijn kantoor had ineen van de meest prestigieuze restaurants van Moskou in het centrum van de stad en elke dag kreeg hij veertien-tot-eenentwintig bezoeken, uit verschillende sectors van politiek tot economie – het was een scène van The Godfather’, aldus politiek analist Andrey Piontkovsky.

De politie heeft bekendgemaakt met wat voor wapen Usoyan geliquideerd is. Hij zou zijn doodgeschoten met een ‘Val’ geweer. Dat is een wapen die veelal gebruikt wordt door Russische special forces. Verder is het onderzoek in volle gang er zijn op dit moment nog geen arrestaties verricht.
Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl