© crime-nieuws.nl

Opdrachtgever en financieel ondersteuner hoort 13 jaar tegen zich eisen in onderzoek ketelbouwer en drugslabs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 13 jaar geëist in een onderzoek naar een ketelbouwer en de productie van synthetische drugs in drugslab.

Agenten vielen in september 2020 tijdens een grote actiedag binnen bij meerdere personen in verband met een grootschalig onderzoek naar een ketelbouwer, een 48-jarige man uit Tilburg. Volgens justitie was hij de facilitator. Het kantoor van de Tilburger bleek een veelgebruikte criminele ontmoetingsplek, waar diverse criminelen hun wensen kwamen bespreken en bestellingen plaatsten. Het is met dit onderzoek gelukt om een deel van het criminele bedrijfsproces van synthetische drugsproductie bloot te leggen en daarbij betrokken sleutelfiguren van ketelbouwer tot eindverantwoordelijke aan te houden, meldt een woordvoerder.

Het Openbaar Ministerie benadrukt in deze zaak dat voor het produceren van synthetische drugs, apparatuur nodig is. Zonder ketels, geen drugslabs. Om deze theorie te versterken is tijdens dit onderzoek veel materiaal in beslag genomen waarmee de ondermijnende criminaliteit is gefaciliteerd. Op deze manier kan worden voorkomen dat de werkzaamheden worden hervat of voortgezet. De hoogste straf van dertien jaar werd geëist tegen een 54-jarige man uit Den Bosch die gezien wordt als opdrachtgever en financieel ondersteuner. De rest hoorde jaren cel tegen zich eisen, waaronder de ketelbouwer tegen wie ruim tien jaar werd geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.