© crime-nieuws.nl

Opdrachtgevers huurmoord voor 30K in Groningen aangehouden na verklaringen kroongetuige

De vermeende opdrachtgevers van een huurmoord zijn aangehouden na verklaringen van een kroogetuige.

Op 10 juli 2021, rond 07:00 uur, werd Jan Elzinga in de Langestraat in Marum doodgeschoten toen hij, zoals dagelijks deed, op zijn fiets naar het zwembad reed. De twee uitvoerders van de moord zijn door de rechtbank (in 2013) en het Hof (in 2014) voor deze moord veroordeeld tot vijftien en twintig jaar gevangenisstraf. Een van de uitvoerders verklaarde vanaf het begin gedetailleerd over de voorbereiding en de uitvoering van de moord. Hij verklaarde dat de partner en zwager van het slachtoffer de opdrachtgevers waren en 30.000 euro zouden hebben betaald.

De tweede veroordeelde besloot na jaren stilzwijgen om verklaringen af te leggen bij justitie. ‘Het zat hem dwars dat hij als de grote man achter de moord werd gezien en zag ook in dat de nabestaanden recht hadden op de waarheid’, aldus de officier. De gedetineerde gaf op eigen initiatief, tijdens gesprekken met politie en OM, aan bereid te zijn alsnog te verklaren over de daadwerkelijke opdrachtgevers (en de mensen die daarbij betrokken waren) en hun motieven tot de moord waarvoor hij zelf als medepleger was veroordeeld.

De moeder van de twee verdachten zou een wapen hebben opgehaald, of ervoor hebben betaald, bij een medeverdachte uit Kampen. Deze man uit Kampen was ook degene die de opdrachtgevers en de kroongetuige met elkaar in contact had gebracht. Bij zijn verklaringen overlegde de kroongetuige twee telefoons en een simkaart met belastende communicatie tussen hem (vanuit de gevangenis) en een medeverdachte.

De vier verdachten zijn een 59-jarige vrouw uit Roden, een 39-jarige man uit Nieuw-Roden, een 42-jarige vrouw uit Hollandscheveld en een 56-jarige man uit Kampen. De vermeende opdrachtgevers en betrokkenen werden woensdag 7 juli en donderdag 8 juli van dit jaar aangehouden. Het viertal zit vast in afwachting van hun proces inzake de liquidatie.