Openbaar Ministerie gaat Surinaamse oud-president Desi Bouterse opsporen

Het Openbaar Ministerie in Suriname is van plan oud-president en voormalig legerleider Desi Bouterse op te sporen, nadat hij niet verscheen bij de gevangenis in Paramaribo om zijn celstraf uit te zitten.

Ook Iwan Dijksteel, een andere veroordeelde in de zaak van de Decembermoorden, wordt gezocht. Het opsporingstraject is gestart. Bouterse werd op 20 december definitief veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Beiden moesten zich vandaag melden in de grootste gevangenis van Suriname, Santo Boma, op ongeveer 20 kilometer buiten Paramaribo.

De Decembermoorden vormen een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname en betekenden een keerpunt in het politieke landschap van het land. Het drama voltrok zich in december 1982, toen vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Desi Bouterse zonder vorm van proces werden geëxecuteerd.

Op 8 december van dat jaar werden onder andere vakbondsleiders, journalisten, militairen en juristen opgepakt en overgebracht naar Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het leger. In de nacht van 8 op 9 december werden ze koelbloedig geëxecuteerd. De slachtoffers werden beschuldigd van samenzwering tegen het militaire regime.

Desi Bouterse, destijds legerleider en de facto machthebber, werd later in Nederland bij verstek veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. Het duurde echter tot december 2019 voordat hij in eigen land definitief werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn aandeel in deze gruwelijke gebeurtenissen.

De veroordeling van Bouterse en medeverdachten markeerde een historische stap naar gerechtigheid, zij het decennia na de daadwerkelijke gebeurtenissen. Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft nu de opdracht gegeven om Bouterse op te sporen en zijn celstraf te laten uitzitten. Deze ontwikkelingen benadrukken het belang van gerechtigheid en het verantwoordelijk houden van politieke leiders voor hun daden, zelfs vele jaren na de gepleegde misdaden.