Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Opnieuw aanhoudingen in onderzoek smokkel cocaïne en organisatie kopstuk ‘Piet Costa’

De politie heeft in een groot onderzoek rond grootschalige smokkel van cocaïne en vermeend kopstuk ‘Piet Costa’, opnieuw aanhoudingen verricht.

De 48-jarige Roger P. alias Piet Costa gaf volgens justitie leiding aan een organisatie en zou betrokken zijn geweest bij de smokkel van 1015 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen in 2015 en van 3776 kilo cocaïne via de Rotterdamse haven in 2016. P. werd zelf op 22 juni al aangehouden door de politie en zit sindsdien vast. Het bewijs tegen Piet Costa komt vooral uit het live meelezen van berichten via Encrochat.

Na verder onderzoek heeft de politie nu drie nieuwe verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de invoer van de laatste partij cocaïne. De verdachten zijn dinsdag en woensdag aangehouden. Het gaat om 44-jarige man die op een camping in Delft werd gepakt, een 45-jarige man in een huis in Oudenbosch en een 55-jarige gedetineerde uit Spijkenisse. De laatste werd in zijn cel aangehouden.

De recherche heeft bij de acties beslag gelegd op drie woningen, meerdere voertuigen, dure horloges van onder meer Rolex, gegevensdragers, een vuurwapen met munitie en vijf telefoons. Een van die telefoons is een zogeheten PGP-telefoon waarmee versleutelde berichten kunnen worden ontvangen en verstuurd.