© Crime-Nieuws.nl

Opnieuw grote verkeerscontrole in verband met afpersing fruitbedrijf door zware drugscriminelen

De politie heeft opnieuw een grote verkeerscontrole gehouden in de zaak rond het afgeperst fruitbedrijf in Hedel.

Na meerdere beschietingen en geweldsincidenten in de regio is het gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In mei en juni werden er ook al controles gehouden, toen werden er onder andere vuurwapens gevonden. De wapens hadden voor zover bekend geen enkel verband met de afpersingszaak. In de periode waarin er controles werden gehouden, zijn er wel vier mannen op heterdaad aangehouden voor een brandstichting in Tiel.

Agenten hebben dit weekend opnieuw een controle gehouden en rond de 120 auto’s gecontroleerd. Eén bestuurder bleek onder invloed van drugs te rijden en werd aangehouden. Een andere bestuurder werd gezocht omdat hij nog DNA moest afstaan. Daarnaast werd een vlindermes in beslag genomen en zijn kleine hoeveelheden drugs afgepakt.

Het ging mis voor het bedrijf in het najaar van 2019 toen er een grote partij cocaïne in een container met bananen werd gepakt bij het bedrijf. Zware drugscriminelen houden het bedrijf verantwoordelijk voor het verlies. Er kwam een sms’je binnen waren gemeld werd dat fruitbedrijf De Groot in Hedel een boete opgelegd kreeg van 1,2 miljoen euro.

Als er niet binnen drie dagen betaald zou worden zou een willekeurige werknemer van het bedrijf worden geliquideerd. De eigenaren dachten eerst nog dat het om een grapje ging maar dat bleek al snel niet het geval te zijn. Wat de situatie nog erger maakte is een blunder van justitie. De volledige lijst met werknemers van het bedrijf was in het dossier beland en zodoende ook bij alle verdachten in de zaak.

Er zijn de afgelopen twee jaar op verschillende plekken aanslagen gepleegd die gelinkt zijn aan het fruitbedrijf. Het gaat om beschietingen, brandstichtingen en aanslagen met explosieven bij huizen van werknemers. Er zijn ook aanhoudingen verricht maar de politie kan nieuwe incidenten niet uitsluiten. Het onderzoek naar de bedreigingen en afpersing van fruitbedrijf De Groot is in volle gang.