Opnieuw versleuteld pgp-netwerk gekraakt: criminelen kochten telefoons van politie

Bij een grote internationale actie is opnieuw een versleuteld pgp-netwerk van criminelen gekraakt.

Volgens Duitse media heeft de FBI in samenwerking met politie-diensten in andere landen, waaronder Nederland, ‘de georganiseerde misdaad een van de grootste klappen ooit toegebracht’. In zestien landen werden bij een gecoördineerde actie invallen verricht en panden doorzocht. Het gaat om onder meer Canada, Estland, Duitsland, Zweden, Engeland, de VS en Nederland.

Tijdens de grote undercoveractie van de politie wisten agenten pgp-toestellen te verkopen aan criminelen. De kopers waren in de veronderstelling met een legitiem bedrijf te maken te hebben. De politie heeft hierdoor maandelang mee kunnen luisteren met gesprekken tussen criminelen.

De Nederlandse politie heeft nog niet bekendgemaakt waar de doorzoekingen zijn gedaan en wat de resultaten hiervan zijn. Op dinsdagochtend zal er een persconferentie worden gehouden in Den Haag over de grootschalige internationale politieactie.

Eerder werden al andere aanbieders van versleutelde pgp-toestellen gekraakt door de politie. Zo werden Ennetcom, PGP Safe, Encrochat en de meest recente Sky ECC gekraakt door de autoriteiten. Hierdoor heeft de politie een goudmijn aan belastende chats in handen gekregen.