Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Opnieuw vrijspraak voor oppasouders uit Brunssum inzake dood 5 maanden oude baby

Een 36-jarige vrouw en een 38-jarige man zijn door het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van een 5 maanden oude baby waar zij op pasten. De rechtbank Limburg sprak hen eerder ook vrij.

In oktober 2017 werd de baby door zijn moeder naar de vrouw gebracht, die vaker op hem paste. De echtgenoot van de vrouw was ook thuis die dag. Het jongetje maakte die ochtend een gezonde indruk en heeft nog een groot deel van zijn flesje leeggedronken. Echter, nadat de vrouw terugkwam na het uitlaten van de honden bleek dat er iets mis was met het jongetje. De hulpdiensten werden nog gebeld maar dat mocht niet meer baten.

Onderzoek door verschillende deskundigen heeft uitgewezen dat het jongetje is overleden aan ernstig hersenletsel. Dat hersenletsel is ontstaan door een forse krachtsinwerking, al dan niet gecombineerd met het schudden van de baby. Dit letsel moet door een ander zijn toegebracht. De conclusie van het hof sluit op dat punt aan bij die van de rechtbank Limburg. Het is daarbij echter niet duidelijk welke geweldshandelingen hebben geleid tot het fatale letsel.

Het hof heeft de vrijspraak gebaseerd op het feit dat er geen bewijs is dat de oppasouders het letsel op de baby hebben toegebracht. De verklaringen van de oppasouders lopen uiteen. Daarnaast zijn ook de twee kinderen van de oppasouders – al dan niet alleen – in wisselende samenstelling bij het jongetje in de buurt geweest.

De vrouw werd door de rechtbank wel veroordeeld tot 60 uur taakstraf voor mishandeling van haar eigen zoon. In hoger beroep blijft die veroordeling in stand.

De ouders van de baby hebben aangekondigd in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof.