Oprichter Ennetcom PGP’s ontkent zich alleen op criminelen te hebben gericht

De oprichter van het PGP-bedrijf Ennetcom, heeft de rechtbank laten weten nooit de bedoeling te hebben gehad om alleen de criminele markt te bedienen.

Danny M. stond vandaag, vijf jaar na het kraken van de server van Ennetcom, voor de rechter. Volgens justitie zou M. doelbewust criminelen hebben ondersteund met zijn PGP-toestellen. De verdachte ontkent de aantijgingen en zegt een markt in de ‘privacy toestellen’ te hebben gezien en zodoende zijn bedrijf is gestart.

Ennetcom werd in 2011 opgericht en beloofde klanten volledige privacy via PGP-telefoons. Met de Pretty Good Privacy toestellen kon versleuteld en anoniem worden gecommuniceerd. Berichten werden standaard na maximaal 48 uur gewist. Ook was er een optie om je telefoon van afstand te kunnen laten wissen.

Volgens justitie is de wisfunctie specifiek ontwikkeld voor mensen die werden aangehouden door de politie. Daar is M. het niet mee eens. ‘Het kan ook zijn dat je dit verzoekt als je je telefoon kwijt bent.’ Klanten hoefden geen reden te geven voor het wissen.

Wat de strafeis wordt tegen Danny M. is nog niet bekend. De zaak loopt nog en donderdag zal de officier van justitie bekendmaken wat er geëist gaat worden tegen de oprichter van Ennetcom.