Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Opstand in gevangenis België door boze gedetineerden vanwege storing telefoon

In een gevangenis in Turnhout, België, is gisteravond een opstand uitgebroken. 75 gedetineerden weigerden na een wandeling op het terrein terug te gaan naar hun cellen. De politie wist de opstandige gevangenen rond 23.15 uur weer naar binnen te brengen.

De gedetineerden waren boos over een telefoonstoring eerder op de dag. Hierdoor konden ze geen telefoontje plegen, waar ze normaal gesproken recht op hebben. Daarnaast zijn ze ontevreden over een cipierstaking die voor komende maandag en dinsdag gepland staat. De gedetineerden moeten daardoor de hele dag in hun cel blijven.

Vernielingen en brand

De opstand resulteerde in vernielingen en brand. Volgens een woordvoerder van het Belgische Gevangeniswezen hebben sommige gedetineerden meubilair vernield en brand gesticht in een cel. De brandweer moest worden ingeschakeld om de brand te blussen.

Politie grijpt in

Speciale interventie-eenheden van de politie kwamen ter plaatse om de opstandige gevangenen één voor één naar hun cellen te leiden. Dat verliep zonder problemen. Drie uur na het begin van de opstand was de rust teruggekeerd. Er stond een waterkanon klaar uit voorzorg, maar dat hoefde niet te worden ingezet. Er is ook niemand gewond geraakt.

Onvrede over omstandigheden

De opstand in Turnhout is een teken van onvrede over de omstandigheden in de Belgische gevangenissen. De gedetineerden voelen zich vaak onder druk gezet en hebben weinig te doen. De cipiers zijn overbelast en hebben vaak te weinig personeel om de situatie onder controle te houden.

Vervolgonderzoek

De politie heeft een onderzoek geopend naar de opstand. De gedetineerden die betrokken zijn bij de vernielingen en brand zullen worden vervolgd.

Beleidsaanpassingen nodig

De opstand in Turnhout is een wake-upcall voor de Belgische overheid. Er zijn aanpassingen nodig in het beleid om de omstandigheden in de gevangenissen te verbeteren en de onvrede onder gedetineerden en cipiers te verminderen.