© Crime-Nieuws.nl

‘Opvallend veel’ Nederlandse uithalers op zoek naar cocaïne gepakt op haventerrein Antwerpen

In de haven van Antwerpen zijn opvallend veel Nederlanders aangehouden.

Dat meldt de Belgische politie. In oktober werden 25 zogenaamde uithalers aangehouden op het haventerrein. Van de groep hadden 22 de Nederlandse nationaliteit. In het gezamenlijk persbericht van het Belgische Openbaar Ministerie en de Landelijke politie wordt gesproken over opvallend veel Nederlanders die gepakt worden.

Uithalers proberen partijen cocaïne in opdracht van drugssmokkelaars uit containers te halen. Ze gaan op het terrein op zoek naar bepaalde containers en breken in. ‘Uithalers zijn de laagste trede van de ladder binnen de criminele organisatie, maar ze spelen wel een cruciale rol bij de internationale smokkel van verdovende middelen’, aldus een woordvoerder van justitie in België.

De opgepakte Nederlanders worden in België vervolgd en kunnen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen. De straf moeten ze vervolgens in Nederland uitzitten. In de haven van Rotterdam worden ook regelmatig uithalers gepakt. In Nederland zijn dit jaar al 325 personen opgepakt. Het gaat om een aanzienlijke stijging, want in 2020 ging het om 281 aanhoudingen gedurende het hele jaar.