© Crime-Nieuws.nl

Organisatie ‘Godfather van Oss’ verdacht van smokkel 315 kilo cocaïne via Antwerpse haven

Justitie verdenkt de organisatie rond Martien R. alias ‘Godfather van Oss’ van betrokkenheid bij de smokkel van 315 kilo cocaïne.

Op woensdag 13 maart 2019 arriveren twee containers met metaalschroot vanuit Brazilië in de haven van Antwerpen. Twee dagen later wordt ruim 315 kilo cocaïne gevonden tussen het metaal bij een onderzoek van de douane. Het Openbaar Ministerie verdenkt Martien R. ervan de drijvende kracht te zijn achter dit cocaïnetransport. Naast R. stonden vandaag vijf andere verdachten uit het onderzoek rond Operatie Alfa terecht voor deze zaak, die werd behandeld bij de rechtbank in Den Bosch.

Veel bewijs komt van afgeluisterde gesprekken in de schuur op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Ze geven volgens het OM een inkijkje in de werkwijze van de organisatie. Uit de gesprekken blijkt onder meer dat Martien R. niet weet dat de douane de cocaïne op 15 maart in beslag heeft genomen. De container wordt niet vrijgegeven en is een tijdje zoek voor de verdachten. Uit gesprekken blijkt dat R. daarvoor op 18 maart verantwoording moest afleggen aan een internationaal gezelschap.

Op 1 april wordt de container door de groep gestolen en naar Berghem gebracht, waar eerder al de eerste container zonder cocaïne werd afgeleverd. Een dag later proberen meerdere verdachten om de blokken met schroot te openen om de cocaïne eruit te halen. Ze wrikken het schroot met een vorkheftruck, slijpen het materiaal, tillen het schroot op en laten het vallen, maar de cocaïne wordt niet gevonden. Later blijkt er slechts 400 gram te zijn gevonden in twee pakketjes, die door de douane over het hoofd werden gezien.

Uit onderzoek is gebleken dat er door de criminele organisatiee in deze zaak werd samengewerkt met Belgische criminelen, die gebruik maakten van corrupte contacten in de Antwerpse haven. Het doel was om de container met cocaïne naar Nederland te krijgen. In de schuur op het woonwagenkamp in Oss werden gesprekken gevoerd met deze Belgen, onder meer over het op naam zetten van firma’s in relatie tot de smokkel van cocaïne. Ook R. maakte gebruik van een Belgisch bedrijf om het transport veilig te stellen.

De rechtszaak rond Operatie Alfa tegen de vermeende organisatie va Martien R. is in volle gang. De strafeisen zullen later bekend worden gemaakt.