Overvaller hoort 12 jaar tegen zich eisen

Vorige week vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) 12 jaar celstraf geëist tegen een 34-jarige overvaller uit Mijdrecht.

Op 19 december 2011 beroofden twee gewapende overvallers een geldloper van Brinks op de Van Randwijcklaan in Amersfoort. De Brinks medewerker was net op weg naar de pinautomaat om deze bij te vullen. Onder bedreiging van vuurwapens moest hij de geldcassette’s afstaan. Daarbij maakte de overvallers ruim € 260.000 buit.

De daders vluchten op een scooter en stapten even later over in een gereedstaande gestolen bestelbus. Deze werd later door de politie klemgereden op de snelweg maar de buit werd niet gevonden.

In de bestelbus werd een moker gevonden met dna-sporen van de 34-jarige Mijdrechter. Tevens werd er 21 keer met zijn mobiele telefoon gebeld naar de bestuurster van de bestelbus. De vrouw in kwestie is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor haar rol bij de overval.

In de bestelbus werd een moker aangetroffen met dna-sporen van de Mijdrechter. Bovendien werd er 21 keer met zijn mobiele telefoon gebelt naar de bestuurster van de bestelbus, nadat zij was aangehouden. De vrouw is inmiddels veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor haar betrokkenheid bij de overval.

De officier van justitie verdenkt de verdachte van betrokkenheid bij nog een overval. Ze verdenken hem betrokken te zijn geweest bij een bankoverval in Amsterdam in oktober 2011. Daarbij werd € 525.000 buitgemaakt. Tevens zou hij een organiserende en coördinerende rol hebben gehad bij een mislukte overval in Driebergen-Rijsenburg in mei 2011.

Verder zou de verdachte betrokken zijn geweest bij een plofkraak op een geldautomaat in Lelystad en zouden er meerdere aanwijzingen zijn dat hij bij nog meer overvallen betrokken is. Maar daar is geen concreet bewijs voor gevonden.

Volgens de verdachte zou hij niks te maken hebben met overvallen. Hij zou het bestelbusje slechts geregeld hebben omdat hij dacht dat die voor een verhuizing gebruikt zou gaan worden. Zijn mobiele telefoon had hij toevallig uitgeleend aan een familielid en die zou waarschijnlijk 21 keer naar de inmiddels veroordeelde vrouw hebben gebeld.

Uitspraak is op 22 maart.