Pablo Escobar’s beruchtste huurmoordenaar op vrije voeten

Pablo Escobar’s beruchtste huurmoordenaar, Jhon Jairo Velasquez alias Popeye, is na een jarenlange celstraf weer op vrije voeten. Popeye was veroordeeld tot 30 jaar celstraf. Hij heeft daarvan 22 jaar uitgezeten.

De 52-jarige Velasquez heeft bekend in de jaren ’80 circa 300 moorden eigenhandig te hebben gepleegd. Indirect zou hij betrokken zijn geweest bij duizenden moorden. De huurmoordenaar mocht eerder naar huis omdat wegens goed gedrag en het feit dat hij zich in de cel wijdde aan studeren.

Velasquez had tijdens zijn loopbaan geen moeite met moorden. De moord die hem naar eigen zeggen het meeste moeite kostte was de moord op zijn eigen vriendin, de ex van Pablo Escobar. De vrouw moest van Escobar abortus laten plegen en sindsdien zinde ze op wraak. Ze nam contact op met de Amerikaanse anti-drugsautoriteiten om informant te worden. Escobar kwam daarachter en gaf Velasquez de opdracht haar te vermoorden.

De huurmoordenaar was ook betrokken bij de geruchtmakende moord op presidentskandidaat Luis Carlos Galan in 1989 en bij de aanslag op een passagiersvliegtuig van Avianca in hetzelfde jaar. Bij die laatste aanslag kwamen in één klap 107 mensen om het leven.