Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Pakketbezorger veroordeeld tot 7 jaar cel plus tbs na doodrijden man in Wijchen

Een pakketbezorger die in Wijchen een man doodreed, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs.

De rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat de 19-jarige verdachte het slachtoffer opzettelijk van het leven heeft beroofd met zijn auto. Hij reed frontaal op hem in en reed vervolgens meerdere malen over het slachtoffer. De pakketbezorger is schuldig bevonden aan doodslag en heeft naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.

Op 24 november 2020 is de 42-jarige man met zijn vrouw aan het wandelen in hun woonwijk in Wijchen. Zij zien dat de bestuurder van een bestelbusje hard door de straat reed. Even later zien zij het busje in de wijk staan. Als de bestuurder van het busje, de pakketbezorger, komt aanlopen spreekt de man hem aan op zijn rijgedrag van kort daarvoor. Daarop ontstaat een woordenwisseling.

Toen het slachtoffer een kenteken van het busje wilde maken, en iets voorovergebogen voor de auto ging staan, gaf de pakketbezorger gas. De man belandt op de motorkap en wordt meegesleurd. Hij probeert zich nog vast te houden maar glijdt van de motorkap waarna het busje over hem heen rijdt. De pakketbezorger stopt, rijdt achteruit en vervolgens weer vooruit. Het slachtoffer is dus drie keer overreden. Daarna vlucht de bestuurder de wijk uit. Hij laat de man dood op straat achter.

Volgens de bestuurder was hij op het moment van de aanrijding boos. Op zitting verklaarde hij dat hij niet de intentie had om het slachtoffer aan te rijden, maar hij wilde om hem heen rijden. De rechtbank vindt dit volstrekt ongeloofwaardig en, gezien de positie van het slachtoffer in combinatie met het geven van veel gas bij het optrekken zelfs feitelijk onmogelijk. Het leed voor de nabestaanden, waaronder de vrouw en hun kinderen, is onherstelbaar en zal zonder twijfel hun verdere bestaan blijven overschaduwen.