© crime-nieuws.nl

Pedojagers uit Houten veroordeeld voor afpersing mannen na afspraakjes met minderjarige

De rechtbank heeft vier pedojagers uit Houten veroordeeld voor het afpersen van drie mannen.

Het onderzoek werd gestart nadat in oktober en november 2020 drie mannen het slachtoffer werden van afpersing. Op 7 oktober wordt een man naar aan afgelegen straat aan de rand van Houten gelokt na een chatgesprek via Tinder en Kik met ene Lisa die zich voordeed als tiener (15). Tegen betaling zou hij bepaalde handelingen met haar mogen verrichten. Toen de man op de locatie arriveerde kwam hij geen Lisa tegen maar vier jongemannen.

Het viertal dreigde het slachtoffer te mishandelen en zijn keel door te snijden omdat hij met het zusje van één van hen zou hebben afgesproken. Hij moest die 200 euro afstaan en via zijn telefoon geld overmaken naar één van de jongens. Dat laatste heeft hij niet gedaan. Het slachtoffer belde vervolgens de politie. Twee soortgelijke feiten vonden plaats op 20 oktober en 7 november. Ook in die gevallen is onder de naam van Lisa een afspraak gemaakt en werden de mannen naar dezelfde straat gelokt. Eén van de mannen is daar beroofd van 2000 euro, bij het derde slachtoffer is 5 euro en shag buitgemaakt.

Het viertal is in verschillende samenstellingen betrokken bij de drie afpersingen. De nu 18-jarige hoofdverdachte was bij alle drie de feiten betrokken en heeft bij de politie toegegeven achter het account van Lisa te zitten. Naar eigen zeggen wilde hij de mannen confronteren met het feit dat ze afspraken met een 15-jarige. Uit het dossier blijkt overigens dat niet in alle gevallen aan de mannen werd gemeld dat Lisa minderjarig was. Volgens de rechtbank hebben de verdachten alleen uit financieel gewin gehandeld.

De hoofdverdachte is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar én een werkstraf van 150 uur. De eveneens nu 18-jarige handlanger is veroordeeld tot 2 maanden jeugddetentie en een werkstraf van 100 uur. Hij was bij twee van de drie afpersingen betrokken. De twee andere ‘pedojagers’ hebben een detentie van 61 dagen opgelegd gekregen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 100 uur.