Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Peter R. de Vries mag vertrouwelijke gesprekken voeren met Mocro Maffia kroongetuige Nabil B.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries mag van het hof vertrouwelijke gesprekken voeren met de Mocro Maffia kroongetuige.

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep van een zaak die misdaadjournalist Peter R. de Vries en advocaat mr. Schouten tegen de Nederlandse staat hadden aangespannen.

De Vries is in dienst getreden van het advocatenkantoor van mr. Schouten. Mr. Schouten staat kroongetuige Nabil B., tevens verdachte, in het Marengoproces bij. Voor deze kroongetuige treedt de misdaadjournalist onder meer op als mediawoordvoerder en vertrouwenspersoon. De vragen zijn of De Vries een verschoningsrecht heeft en of hij vertrouwelijke telefoongesprekken mag voeren met de kroongetuige, die in detentie zit. Het hof heeft, net als de rechtbank, deze vragen bevestigend beantwoord en De Vries en mr. Schouten in het gelijk gesteld.

Kroongetuige Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding