Een douanier die in februari werd aangehouden voor het doorlaten van een container met 1500 kilo cocaïne, was mogelijk al jaren werkzaam voor criminelen. Dat zou blijken uit recent gekraakte PGP-berichten.

De 38-jarige douanier werd bij een actie van de politie aangehouden. Tijdens een doorzoeking in zijn woning werd een verstopte PGP-telefoon gevonden. Justitie blijkt de berichten op het toestel recent te hebben gekraakt. Volgens de officier wordt in berichten uit 2015 en 2016 al gesproken over ‘scannen’, ‘geld verdienen’ en ‘omkopen’.

Het proces tegen de van corruptie verdachte douanier is uitgesteld vanwege ziekte van de advocaat van de verdachte. Het OM gaat de onderschepte berichten verder onderzoeken om te kijken of er mogelijk meer bewijs te vinden is voor corruptie en/of omkoping door criminelen.

De douanier zelf ontkent dat betrokken te zijn geweest bij het doorlaten van de partij cocaïne in februari. Volgens zijn advocaat moet iemand anders gebruik hebben gemaakt van de inloggegevens van de verdachte douanier.

Het is niet het eerste geval van mogelijke corruptie onder douaniers in de Rotterdamse haven. Ex-douanier Gerrit G. werd twee jaar geleden veroordeeld tot 14 jaar cel. Een andere douanier is in februari veroordeeld tot twee jaar cel.