PGP-telefoons, cash en meer gepakt bij invallen inzake verhuren panden aan criminelen

In een onderzoek naar het illegaal verhuren van panden aan criminelen, heeft de politie invallen verricht in 13 panden in Rotterdam, Barendrecht en Den Haag.

 

Naar aanleiding van het onderzoek naar vastgoedcriminaliteit hebben agenten op dinsdag invallen verricht op verschillende locaties. Het gaat om tien woningen en drie bedrijfspanden. Na signalen van de gemeente Rotterdam over misstanden in panden en meldingen van de Financial Intelligence Unit (FIU) is een onderzoek gestart naar een vermoedelijke malafide verhuurmakelaar.

Bij de actie zijn vijf personen aangehouden, waaronder een voortvluchtige crimineel die in het buitenland gesignaleerd staat en onder de radar probeerde te blijven. De verdachten zijn aangehouden op verdenking van onder meer witwassen en valsheid in geschrifte. In de panden vonden agenten onverklaarbare hoeveelheden cash geld. Er is circa 55.000 euro in beslag genomen.

Ook zijn er zes PGP-telefoons gevonden waarvan de politie vermoedt dat deze mogelijk gebruikt werden voor criminele doeleinden. Hier gaat nader onderzoek naar plaatsvinden. Verspreid over de panden zijn verder nog geldtelmachines, valse identiteitspapieren, drugs, versnijdingsmiddelen, grondstoffen voor de productie van drugs, namaak merkkleding en administratie aangetroffen en in beslag genomen.

Bij zeven van de tien doorzochte woningen zijn foutieve BRP-inschrijvingen geconstateerd. In twee gevallen wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt. Daarnaast heeft de actie nieuwe informatie opgeleverd die relevant is voor vervolgonderzoek, meldt een woordvoerder van de politie. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.