Multinational Philips wordt door een ex-afnemer voor de rechter gesleept. De man zou naar eigen zeggen vele jaren kweeklampen van Philips en schakel-apparatuur hebben geleverd aan de wietbranche. Dit meldt hij vanavond in het tv-programma Brandpunt Reporter van de KRO.

De ondernemer waar het omgaat, Hans Zondervan, meldt in het programma dat Philips in 2013 geen zaken meer met hem wilde doen omdat het bedrijf niet te maken wilde hebben met de teelt van wiet. Maar volgens Zondervan levert Philips tot op de dag van vandaag via andere wegen nog steeds producten aan de wietbranche. Daarom eist hij nu een schadevergoeding van Philips.

De multinational heeft een tegenvordering ingediend tegen de man voor een bedrag van maar liefst 12,8 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van Philips hadden ze een overeenkomst gesloten met Zondervan, waarin een boeteclausule was opgenomen. Daarin was afgesproken dat de ondernemer het bedrijf niet meer zou benaderen en niets meer over Philips zou zeggen. Omdat hij deze overeenkomst meerdere malen zou hebben geschonden is de boete opgelopen tot 12,8 miljoen euro. Verder wil Philips niet inhoudelijk op de zaak ingaan. In 2014 kwam naar buiten dat personeel van Philips bedreigd zou worden om de levering van kweeklampen.