Poetin gaat Russische cybercriminelen (hackers) mogelijk uitleveren aan Amerikanen

De Russische president Vladimir Poetin gaat mogelijk cybercriminelen uitleveren aan de Verenigde Staten.

Dat meldt persbureau Reuters. Een voorwaarde van de Russen is wel dat Washington dan omgekeerd hetzelfde doet en Amerikaanse cybercriminelen die verdacht worden door Rusland over zal dragen.

Volgens Poetin praten Rusland en de VS momenteel over een akkoord inzake de uitlevering van cybercriminelen. Eerder meldde het Witte Huis al dat de twee leiders deze week in gesprek zouden gaan om te praten over uitlevering van cybercriminelen die zich specialiseren in online afpersing van internationale bedrijven.

‘Als we instemmen om criminelen uit te leveren, dan zal Rusland dat ook doen. Maar aan de andere kant verwachten we dan ook dat wanneer de VS met dit plan instemt, het land zich daar ook aan gaat houden’, aldus Poetin voorafgaand aan het gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een interview op de Russische staatstelevisie.

Volgens de Russische president heeft het uitleveren van cybercriminelen prioriteit. ‘Cyber security is belangrijk. Wanneer systemen worden uitgeschakeld, kan dat zeer grote gevolgen hebben.’ De eerste ontmoeting tussen Biden en Poetin is vandaag in Genève, Zwitserland.