Politie: ‘Doodgeschoten Sedar Soares (13) in Rotterdam was slachtoffer van ripdeal’

In het onderzoek naar de coldcase zaak rond de moord op de 13-jarige Sedar Soares, gaat het team er nu vanuit dat hij het slachtoffer is geworden van een ripdeal.

Lange tijd werd gedacht dat de jongen zou zijn doodgeschoten op 1 februari 2003 toen hij met sneeuwballen aan het spelen was op het parkeerdek van metrostation Slinge. Het had die dag gesneeuwd en een groep jongens had daar veel plezier van. Op enig moment is er vermoedelijk vanaf de straat onder het parkeerdek geschoten. De jongens duiken weg, maar voor Sedar is het dan al te laat. Een van de afgevuurde kogels raakt hem, en hij overlijdt een dag later op 2 februari in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het coldcaseteam gaat nu uit van een ander scenario dan eerder gedacht werd. Op het moment dat Sedar en zijn vrienden aan het spelen waren bij het metrostation heeft daar heeft daar vermoedelijk een ripdeal plaatsgevonden waarvan Sedar het slachtoffer is geworden. Het team kan niet anders dan de verdrietige conclusie trekken dat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is geweest.

Naar aanleiding van aandacht voor het onderzoek in 2020 in onder meer de media, zijn er meerdere getuigen naar de politie gestapt met informatie over de toedracht. De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares. Het onderzoek richt zich vanaf nu ook volledig op dit scenario. De beloning voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak is recent verhoogd naar 40.000 euro.