Politie en thuiszorgorganisatie slaan handen ineen tegen babbeltrucs

De politie en de thuiszorgorganisatie Allerzorg zijn een unieke samenwerking aangegaan om ouderen te waarschuwen voor de groeiende dreiging van babbeltrucs.

In het kader van een pilot zal Allerzorg haar cliënten in Apeldoorn informeren over verschillende vormen van oplichting, waaronder bankhelpdeskfraude en nepagenten, die de afgelopen jaren een explosieve stijging in slachtoffers hebben veroorzaakt.

Cruciale rol van zorgverleners

Peter Smit, teamchef van de politie in Apeldoorn, benadrukt het belang van deze samenwerking: “De medewerkers van Allerzorg komen achter iedere voordeur en kunnen een cruciale rol spelen in de bewustwording bij potentiële slachtoffers. Voorkomen is immers beter dan genezen. De impact op slachtoffers na de komst van een nepagent of zogenaamde bankmedewerker is gigantisch. Hoe meer mensen we weerbaar kunnen maken, hoe beter.”

Alarmerende cijfers

In de eerste acht maanden van 2024 registreerde de politie maar liefst 3.400 incidenten met betrekking tot nepagenten. Criminelen die zich voordoen als politieagenten hebben als doel om geld of waardevolle spullen te stelen, vooral van oudere slachtoffers. Daarnaast zijn er meldingen van nepbankmedewerkers en criminelen die zich voordoen als medewerkers van energieleveranciers of zorgorganisaties. De financiële schade voor slachtoffers varieert van enkele honderden tot duizenden euro’s, met als bijkomend effect dat veel slachtoffers hun vertrouwen verliezen.

Versterking van bewustzijn

Mariken Boumeester, regiomanager bij Allerzorg, geeft aan dat de organisatie direct gemotiveerd was toen de politie hen benaderde: “Onze collega’s horen regelmatig verhalen van cliënten die helaas slachtoffer zijn geworden van babbeltrucs. We willen dan ook graag bijdragen aan meer bewustzijn, zodat ouderen zichzelf beter kunnen beschermen. Deze samenwerking geeft ons een mooie kans om samen iets te doen tegen deze slinkse vormen van oplichting.”

Met deze pilot hoopt men niet alleen de bewustwording te vergroten, maar ook de veiligheid van kwetsbare ouderen te waarborgen. De samenwerking kan in de toekomst mogelijk worden uitgebreid naar andere locaties.