Politie gaat door het stof na wederom oppakken demonstranten

Activiste Joanna zat gister nog rustig aan tafel bij Pauw & Witteman om te vertellen wat de plannen nou precies waren voor Koninginnedag. Verscheidene activisten hadden een gesprek gehad met Burgemeester Eberhard van der Laan die hen verzekerde dat ze het recht hadden om te mogen demonstreren en dat Joanna dit keer niet zomaar zonder reden door de politie zou worden aangehouden en meegenomen. Maar niets is minder waar want het was vandaag wederom raak. De politie vond het nodig om twee personen zonder enige reden mee te nemen naar het politiebureau.

De 23-jarige studente uit Utrecht werd eerder ook al gearresteerd omdat ze tijdens een bezoek van ex-koningin Beatrix een bord omhoog had gehouden met de tekst ‘Weg met de monarchie, het is 2013’. Dat vond de politie kennelijk zo erg en besloten om haar aan te houden en mee te nemen naar het politiebureau. Daar werd haar nog verteld dat als ze geen zin had in een monarchie ze maar lekker op een onbewoond eiland moest gaan wonen.

Dinsdagochtend is de studente tijdens de zogenaamde abdicatie van Beatrix gearresteerd op de Dam. Ook Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap mocht mee naar het politiebureau. Toen het ondertekenen van de abdicatie te volgens was op grote schermen werd de studente aangesproken door enkele agenten.

‘De twee kregen eerst een waarschuwing het plein te verlaten, maar ze beriepen zich tegen de agenten op het recht te demonstreren,’ aldus een journaliste van de Volkskrant. Omdat ze hier geen gehoor aan gaven werden ze direct aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

En wederom blijkt de aanhouding van Joanna en Hans Maessen onterecht te zijn geweest. Na eerst te hebben ontkend dat de twee personen waren aangehouden. Plaatste de politie Amsterdam een mager excuus op hun twitteraccount. ‘Onterechte aanhouding Maessen en Van der Hoek. Beiden worden met excuus retour gebracht naar het centrum van Amsterdam.’, aldus de politie via twitter.