Politie komt met speciale dienst van 100 miljoen euro om bedreigde personen te beveiligen

De politie gaat een speciale dienst opzetten voor het beveiligen van bedreigde personen.

Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. Er wordt gewerkt aan een nieuwe dienst die zich alleen maar bezig gaat houden met het beveiligen van personen die worden bedreigd. Er zijn zeker 200 tot 250 mensen nodig voor deze taken die bij de Landelijke Eenheid van de politie worden ondergebracht.

Volgens de politie is de dienst en extra aandacht nodig omdat de afgelopen jaren steeds vaker personen moesten worden bewaakt. Naar verwachting zal daar de komende jaren geen verandering in komen, aldus directeur Bewaken en Beveiligen Willem Woelders.

‘De laatste drie tot vier jaar is de politie ingehaald door een nieuwe werkelijkheid die niemand voor mogelijk hield’, zegt hij. ‘Voorheen ging de politie uit van voorspelbaarheid. We ondernamen actie op basis van concrete dreigingsinformatie. Nu is ook voorstelbaarheid een factor. En voorstelbaar is vrijwel alles gebleken. Denk aan de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries.’

Voor het nieuwe beveiligingsteam is rond de 100 miljoen euro nodig. Het opzetten van de nieuwe dienst gaat nog een tijdje in beslag nemen, omdat onder meer nieuwe agenten nog gevonden en opgeleid moeten worden.