Afgelopen zomer zijn politie en justitie in Amsterdam een onderzoek gestart naar het gebruik van bitcoins op het TOR-netwerk. Daarbij deden betrokken agenten een pseudoaankoop van een MAC 11 machinepistool op het Dark Web.

Politie en justitie wilden onderzoeken of het mogelijk is om illegale producten, zoals onder meer drugs en vuurwapens, via het TOR-netwerk aan te schaffen. Het onderzoeksteam kwam via het TOR-netwerk op een ‘ondergrondse website’ waar vuurwapens werden aangeboden. Het team bestelde een semi-automatisch vuurwapen met geluidsdemper en laserpointer. Bij de aankoop werd van een alias gebruikgemaakt, het vuurwapen werd vervolgens met bitcoins betaald. De betaling werd overgemaakt naar een zogenoemde derdenrekening, waardoor de leverancier dacht anoniem en buiten schot te blijven voor eventuele opsporingsinstanties.

Via een regulier postbedrijf werd het bestelde pakket uiteindelijk netjes en op tijd bezorgd. Het vuurwapen was in onderdelen verstopt in een dvd speler en zodoende onopgemerkt gebleven bij de grenscontrole. De afzender bleek al bekend te zijn in een ander onderzoek geleid door de Amerikaanse autoriteiten. Het gaat om een 25-jarige Amerikaanse man. Hij is aangehouden op verdenking van illegale wapenexport en zal zich in de VS voor een rechter moeten verantwoorden.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl