‘Politie kraakte PGP-chatdienst Encrochat al in januari 2019’

De Nederlandse politie heeft in januari 2019 al ingebroken in de servers van PGP-aanbieder Encrochat.

Dat schrijft het AD op basis van een intern dossierstuk. In juni van dit jaar bleek dat de politie al maanden live kon meelezen met gesprekken op PGP-toestellen van Encrochat. Hierdoor konden tientallen personen worden aangehouden.

De politie meldde dat sinds april 2020 live werd meegelezen met gesprekken op Encrochat. Nu blijkt dat agenten al in januari 2019 toegang hadden gekregen tot de servers. Sindsdien werd onder andere administratieve informatie van de chatdienst zelf verzameld door de agenten.

Uit het stuk blijkt verder dat de agenten sinds die tijd ook toegang hadden tot door gebruikers gedeelde foto’s, notities en financiële gegevens. Het gaat om versleutelde data die niet zomaar kon worden ingezien.

Om alle berichten leesbaar te maken heeft de politie de juiste sleutels nodig. In het dossier wordt gespeculeerd dat die sleutels mogelijk in bemachtigde telefoondata verstopt zitten. Als de sleutels worden gevonden dan beschikt de politie over nog meer informatie en belastend materiaal om strafrechtelijke onderzoeken te starten.

Door het hacken van Encrochat zijn tot nu toe al een groot aantal criminelen aangehouden. Daarnaast werden ruim 8000 kilo cocaïne, 1200 kilo crystal meth, tientallen wapens en 20 miljoen euro cash in beslag genomen. Er zullen naar verwachting nog vele strafrechtelijke onderzoeken volgen die direct gelinkt zijn aan het hacken van Encrochat.

Het bericht dat meerdere gebruikers van Encrochat hebben ontvangen na hack.