Politie krijgt toestemming voor testen automatische drone in Twente

De politie heeft groen licht gekregen om de automatische drone binnen het publieke domein te testen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een belangrijke ontheffing verstrekt, waardoor het mogelijk is om rondom de voormalige vliegbasis Twente te testen met het automatisch vliegen buiten het zicht van een piloot. Daarnaast mag de drone binnenkort ook worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening, om de meldkamer bij noodsituaties sneller te voorzien van een situatiebeeld en zo de juiste hulpverlening te kunnen sturen.

De politie zet zich in om voortdurend te blijven ontwikkelen en de hulpverlening aan burgers te verbeteren. Daarom wordt er geïnnoveerd en geëxperimenteerd, ook op technisch gebied. In het voorjaar van 2022 is Politie Nederland gestart met een pilot om met behulp van een automatische drone in de meldkamer sneller een actueel beeld te kunnen krijgen van incidenten. Deze drone wordt ingezet ter ondersteuning van noodhulp bij hulpverlening en opsporing, zoals bij verkeersongevallen, woninginbraken of overvallen. De drone zal echter niet worden gebruikt voor surveillance of ordehandhaving.

Sinds de start van de pilot zijn er verschillende stappen genomen om de testen mogelijk te maken. Piloten zijn geworven en opgeleid, bestaande technologie bij de politie is aangepast en er is overleg geweest met burgers over privacy en acceptatie bij de inzet van politiedrones. Op basis van opgedane informatie en ervaring is er een aanvraag ingediend bij de ILT om de drone bij daadwerkelijke inzetten te mogen testen. Deze aanvraag is op 4 april 2024 goedgekeurd, waardoor het vliegen met de automatische drone buiten zicht verder kan worden getest.

De automatische drone mag nu worden getest in een gebied van zes vierkante kilometer rondom de voormalige vliegbasis Twente. Een gediplomeerd piloot houdt de vlucht in de gaten en kan indien nodig ingrijpen. Binnenkort zal de drone ook voor het eerst worden getest bij daadwerkelijke hulpverlening, waarbij binnen het zicht van aangewezen politiecollega’s wordt gevlogen. Deze testen kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens zoektochten naar vermiste personen in landelijk gebied.

Met de goedkeuring van de ILT is Politie Nederland de eerste politiemacht binnen Europa die toestemming heeft gekregen om geautomatiseerd zonder vaste route met een drone buiten het zichtveld van de piloot te mogen vliegen. Dit is een resultaat van de zorgvuldigheid en betrouwbaarheid waarmee de pilot is uitgevoerd. De politie kijkt uit naar de ervaringen en resultaten van deze innovatieve aanpak in de praktijk.