ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Politie liet bijna verkeerde Ridouan Taghi aanhouden bij schaduwactie in Dubai’

De Nederlandse politie heeft in Dubai bijna een verkeerde persoon aangehouden in de zoektocht naar Ridouan Taghi.

Dat schrijft het AD. De persoon in kwestie kwam in beeld nadat hij een ontmoeting had met advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef. De twee werden tijdens hun reis naar Dubai geobserveerd en gevolgd door de politie. Dit was naar aanleiding van een tip bij de Nederlandse politie dat de advocaten mogelijk Ridouan Taghi zouden ontmoeten in Dubai. De tip bleek achteraf niet te kloppen.

Tijdens de ontmoeting die de advocaten in Dubai hadden met hun cliënt Khalid J., schoof op een gegeven moment een tweede man aan. Volgens de Nederlandse politie vertoonde hij uiterlijke verschijnselen van Taghi. Omdat hij een bril en pet droeg dachten de agenten dat hij zijn identiteit probeerde te verhullen, aldus het AD. Vanuit Nederland zou vervolgens de opdracht zijn gegeven om de verdachte man te arresteren. Er is uiteindelijk geen actie ondernomen omdat lokale agenten onvoldoende aanwijzingen zagen dat diegene ook daadwerkelijk Taghi was.

De advocaten hebben na de bekendmaking van de schaduwactie vragen gesteld aan de rechtbank. Volgens het OM was de actie verantwoord omdat de aanhouding van Taghi op dat moment de hoogste prioriteit had. De rechters hebben eerder al beslist dat het OM opheldering moet geven over het observeren en volgen van de advocaten.