Politie neemt afstand van racistische uitspraken agent bij aanhouding in Dordrecht

De politie heeft gereageerd op het mogelijke racistische incident tijdens een aanhouding in Dordrecht.

Diverse media berichten vandaag over een incident in Dordrecht begin deze maand. De uitspraak die is gedaan, de agent is te horen op video terwijl hij roept: ‘k**neger’, past niet bij de politieorganisatie die we willen zijn en daar nemen we afstand van. De aanhoudingen vonden plaats op Sinterklaasavond. In de dagen na de aanhouding ontving de politie het bericht dat de familie aangifte wilde doen en een raadsman in de arm wilde nemen. Wij hebben hen aangemeld bij slachtofferhulp. Die aangifte is nadat de politie op 17 en 24 december contact opgenomen heeft met de raadsman, gisterenavond ontvangen. Er is aangifte gedaan van meerdere strafbare feiten, aldus een politiewoordvoerder.

Het incident met de agenten is op beeld vastgelegd door een camera aan het flatgebouw.Op basis van deze signalen en beelden, heeft de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gestart waarbij de situatie en het optreden van de agenten onderzocht wordt. Het is belangrijk om te onderzoeken wat er gebeurd is, welke uitlatingen er gedaan zijn, door wie en onder welke omstandigheden, meldt de politie.

De politie kan nog niet inhoudelijk reageren op het incident vanwege het lopende onderzoek en de zitting van de verdachten die op 14 januari plaats zal vinden. Het onderzoek naar mogelijk racisme bij de aanhoudingen is in volle gang.