Politie Rotterdam sjoemelde met bewijs zedenzaak: verdachte mag niet meer worden vervolgd

De politie in Rotterdam blijkt te hebben gesjoemeld met bewijs in een zedenzaak.

Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbanm in Rotterdam. De zaak loopt al vier jaar en draait om een aanranding in een sauna in Bleiswijk. De agenten blijken een tijdstip in het proces-verbaal te hebben aangepast zodat het verhaal van het vermeende slachtoffer overeen zou komen met het moment dat de verdachte aanwezig was in de sauna.

Volgens de rechtbank heeft de politie bewust ‘een probleem in het dossier gladgestreken’. Het gaat volgens de rechter om een kwalijke zaak en is in strijd met een zuivere en integere opsporing.

De 42-jarige verdachte wordt ervan beschuldigd vier jaar geleden een vrouw te hebben betast in het bubbelbad. Volgens het slachtoffer en een vriendin zou dit rond 21.30 uur hebben plaatsgevonden. De verdachte ontkende de aanranding en op beelden was te zien dat hij rond kwart over negen het pand al verliet.

Enige tijd na de aanranding, anderhalf jaar, werden het slachtoffer en haar vriendin opnieuw vergoord. Twee agenten lieten toen een foto zien van de verdachte en vertelden dat het tijdstip niet kon kloppen. Het slachtoffer gaf tijdens het verhoor aan niet meer te weten hoe laat het precies was gebeurd, waarna de politie op eigen houtje noteerde dat het incident volgens haar tussen 21.00 en 21.30 uur plaats heeft gevonden. De vriendin werd expres niet meer naar het tijdstip gevraagd, ook niet toen ze er zelf over begon. ‘Hierdoor is de rechtbank bewust misleid’, aldus het vonnis.

De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie daarom niet-ontvankelijk verklaard, wat betekent dat de verdachte niet langer vervolgd mag worden. Of er nu ook stappen tegen de agenten genomen zullen worden is maar zeer de vraag.