Politie stuit per toeval op explosieven en tas met 100.000 euro in garagebox

De politie is per toeval gestuit op explosieven en een tas met 100.000 euro in een opslagbox.

Op het Dorus Rijkershof in Amsterdam zijn maandagmiddag in een box verschillende gestolen motoren aangetroffen, evenals zwaar vuurwerk. De politie heeft twee mannen (44 en 52 jaar oud) en een vrouw (68 jaar oud), allen afkomstig uit Amsterdam, aangehouden in verband met deze zaak.

Rond 14.00 uur ontving de politie een melding dat mogelijk een gestolen motorfiets voor de deur van de opslagbox stond. Bij aankomst bleek het kenteken van de motor gestolen te zijn. Het onderzoek werd uitgebreid naar de box en de bijbehorende garage. In de box vond de politie nog een gestolen motorfiets en in de garage werden twee gestolen motorfietsen en een gestolen kentekenplaat aangetroffen.

Bij verdere doorzoeking van de garage troffen de agenten twee tassen aan. In een van de tassen bevond zich verschillende soorten zwaar vuurwerk, waaronder cobra’s en nitraten, en iets dat leek op een zelfgemaakt explosief. Na overleg met de Teamleider Explosieven Veiligheid werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Zij hebben het mogelijke explosief onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Het overige vuurwerk en een stuk zwaar vuurwerk uit de andere tas werden opgehaald door gespecialiseerde bedrijven voor vernietiging.

In de tweede tas werd een aanzienlijk bedrag aan contant geld aangetroffen, ongeveer 100.000 euro. Na onderzoek bleek het echter om nepgeld te gaan. Daarnaast bevond zich in die tas nog een stuk zwaar vuurwerk.

Een doorzoeking van de woning die bij de garagebox hoort, resulteerde in de inbeslagname van twee telefoons. De drie personen die zich in de woning bevonden, zijn aangehouden op verdenking van heling, witwassen en overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

De politie is op de hoogte van het gebruik van het aangetroffen vuurwerk bij zelfgemaakte explosieven en onderzoekt of er een verband is met deze zaak.