Politie verantwoordelijk voor schade dodelijke schietpartij winkelcentrum Alphen aan den Rijn

De Hoge Raad heeft bepaald dat de politie definitief aansprakelijk is voor de schade die veroorzaakt is na de schietpartij van Tristan van der V. in 2011.

Van der V. opende het vuur in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Bij de schietpartij vielen in totaal zes doden en zeventien gewonden. De politie wordt nu verantwoordelijk gehouden voor de schade veroorzaakt door de schietpartij. Dit vanwege het feit dat Van der V. een wapenvergunning had.

‘Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze professioneel kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Vooral voor de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis, die in ons collectieve geheugen gegrift staat’, aldus korpschef Erik Akerboom.

De Hoge Raad volgt de eerdere uitspraak van het hof. Het hof oordeelde dat de politie deels aansprakelijk is voor het vuurwapengebruik door Tristan van der V. in 2011 en de gevolgen daarvan, omdat bij de beslissing van de politie om Van der V. in 2008 een vuurwapenvergunning te verlenen niet alle beschikbare informatie werd meegewogen.