© Instagram

Politie waarschuwt voor nieuwe trend op TikTok schietend met gelblasters

De politie waarschuwt voor nieuwe TikTok trend met gelblasters.

Bij de politie kwam deze week twee keer een melding van (vuur-)wapengebruik op straat binnen. In beide gevallen bleek het te gaan om zogenoemde ‘gelblasters’. ‘Het gaat een keer fout en dan zijn de gevolgen enorm. Agenten kunnen voorafgaand niet direct vaststellen dat het om speelgoedwapens gaat en trekken dus mogelijk hun dienstwapen. Een onverwachte beweging of slecht bedoelde grap van de jongeren in kwestie kan dan fataal aflopen.’ Aldus de politie.

Op donderdagavond hebben agenten twee aanhoudingen verricht, nadat er op de Moesstraat in Utrecht, vanuit een rijdende auto met gelballetjes op een niets vermoedende vrouw werd geschoten. De politie neemt dit soort zaken volgens een woordvoerder hoog op. Beide verdachten zijn 16 en 17 jaar oud en zitten nog vast. 

Eerder deze week vond er een soortgelijk incident plaats aan de Nobelstraat in Utrecht. Tijdens een horecanacht werd er op een persoon in het publiek, op gemeentelijke handhavers (BOA’s) en op politieagenten met gelballetjes geschoten. Er raakte hierbij niemand gewond en er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie is nog op zoek naar de verdachte(n).

De gebruikers van de ‘gelblaster’ maken filmpjes tijden het schieten op mensen. Deze beelden plaatsen zij vervolgens op TikTok. Dit is niet stoer, maar verboden. Politieagent Jaimy zegt hierover: ‘Het gebruik van deze wapens is verboden in Nederland. Jongeren die een dergelijk wapen in hun bezit hebben worden aangehouden en het wapen wordt in beslag genomen. Als ze het wapen hebben gebruikt kunnen ze ook nog worden aangehouden voor openbare geweldpleging. Jongeren lopen het risico al op jongen leeftijd een strafblad te krijgen. We doen een beroep op ouders of verzorgers om jongeren extra te wijzen op het gevaar van deze gel blasters.’