© Politie

Politieagenten die gericht schoten op relschoppers Coolsingelrellen niet vervolgd

De politieagenten die schoten hebben gelost tijdens de Coolsingelrellen in Rotterdam, worden niet vervolgd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Op 19 november 2021 liep een demonstratie tegen de coronamaatregelen en tegen het vuurwerkverbod nogal uit de hand. Er werd veel schade aangericht in het centrum en agenten werden aangevallen. Ook staken de relschoppers meerdere politievoertuigen in brand en bekogelden de hulpverleners, waaronder de brandweer, met stenen en straatmeubilair.

De brandweer had op een gegeven moment in alle chaos de bescherming van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie nodig om een brand in de Bulgersteyn te kunnen blussen. In totaal negen agenten moesten uiteindelijk hun dienstwapen gebruiken en schoten lossen. De omstandigheden leverden een onmiddellijk gevaar op. Niet alleen voor de agenten zelf, maar ook voor de brandweer, de mensen in het flatgebouw naast de brand en andere omstanders. Vijf agenten zagen zich genoodzaakt op enig moment gericht op relschoppers te schieten. Daarbij vielen geen doden, maar wel vijf gewonden. De overige vier agenten losten waarschuwingsschoten.

Het schieten door de politie is onderzocht door de Rijksrecherche, zoals gebruikelijk bij schietincidenten waarbij agenten betrokken zijn. Er zijn onder meer beelden van beveiligingscamera’s en van social media bekeken. Ook zijn meldkamergesprekken van de politie bestudeerd en de betrokken agenten en getuigen gehoord. Daaruit is volgens het OM de conclusie gekomen dat de agenten niets fout hebben gedaan en de zaak is dan ook geseponeerd.