Politieagenten gewurgd en geschopt tijdens controle mondkapjesplicht in winkel

In Eindhoven zijn politieagenten gewond geraakt tijdens een controle op naleving van de mondkapjesplicht in een winkel.

Medewerkers van de gemeente voerden vrijdagmiddag een controle uit bij een winkel aan de Kleine Berg ter controle van de mondkapjesplicht door het winkelpersoneel. De aanwezige medewerkers bleken geen van allen een mondkapje te dragen en werkten niet mee aan de controle.

Vervolgens schakelden de handhavers de hulp van de politie in, die de eigenaar vorderde om mee te werken. Toen de eigenaar dat bleef weigeren, hielden agenten de man aan. Daar verzette hij zich hevig tegen en hij moest met geweld onder controle worden gebracht.

Een 59-jarige medewerker probeerde de aanhouding te voorkomen en hij nam een van de agenten in een wurggreep. De politieagent liep daardoor spierkneuzingen in zijn nek op. Dezelfde verdachte schopte een andere agent met kracht tegen haar been. Ook een derde medewerkster van de winkel verleende geen medewerking aan de controle van haar identiteit.

Uiteindelijk wisten de agenten en de handhavers samen de mannen en de vrouw onder controle te krijgen en aan te houden. Een vierde winkelmedewerker is alleen bekeurd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht. Hij hield zich tijdens het incident afzijdig, meldt een woordvoerder van de politie.

De aangehouden verdachten werden overgebracht naar het politiebureau voor nader onderzoek. De medewerkster en de eigenaar van de winkel werden later op de avond na verhoor weer vrijgelaten. Twee agenten hebben aangifte van poging doodslag en mishandeling tegen de 59-jarige medewerker gedaan. Hij zit nog vast.